Beleids programma

2018-2022
Lees meer

NIEUWS.

7 APRIL, 2018

Voortzetting afgeslankt college in Epe

Formateur Robert Scholten gaat de komende weken onderzoeken of een college met Nieuwe Lijn, CDA, SGP/CU en GroenLinks succesvol kan zijn. Deze partijen kunnen dan een wethouder leveren en de andere partijen worden vervolgens uitgenodigd om tot de coalitie toe te treden. Deze werkwijze leidde ook in 2014 tot een succesvol en stabiel gemeentebestuur.

 

In de afgelopen week heeft Scholten als informateur met alle fracties gesprekken gevoerd. Duidelijk is geworden dat alle partijen van mening zijn dat Nieuwe Lijn als grootste partij en winnaar met zes zetels deel moet uitmaken van het college. Dat geldt ook voor het CDA dat met vier zetels weliswaar gelijk bleef maar ook stemmenwinst behaalde en in Epe de 2e partij is. De huidige coalitie behaalde bij de verkiezingen bijna 10% meer stemmen, waarbij de PvdA helaas halveerde van twee naar één zetel. SGP/CU (3 zetels), GroenLinks (2) en Gemeentebelangen Epe (1) behielden hun zetels en de nieuwe Dorpspartij won er één. De oppositie verloor fors stemmen, D66 bleef steken op 2 zetels en de VVD verloor daarnaast ook een zetel en heeft er nu drie over.

 

Voortzetting huidige coalitie verstandig

De keuze van de formateur om met de winnaars van de verkiezingen en de kern van de huidige coalitie door te gaan is dan ook begrijpelijk, redelijk en verstandig. Onze onderhandelaren Diana Oosterhoff en Albert Vos gaan namens Nieuwe Lijn de gesprekken voeren in deze volgende fase. Belangrijk daarbij is dat er een akkoord op hoofdlijnen wordt vastgesteld, waarin ook andere partijen zich kunnen herkennen. Dit akkoord kan door het college vervolgens worden uitgewerkt in een collegeprogramma. Medio mei kan het proces zijn afgerond.

 

Onze fractievoorzitter Diana Oosterhoff vertelt in haar column van 17 april meer over de inzet van Nieuwe Lijn bij de formatiebesprekingen.

ONZE MENSEN

Fractie, bestuur en kandidaat-raadsleden.

BEKIJK HIER ONZE MENSEN
logo-ico