Beleids programma

2018-2022
Lees meer

NIEUWS.

22 NOVEMBER, 2020

Lokale partijen winnen tussentijdse raadsverkiezingen

In het noordoostelijk deel van de provincie Groningen en in Noord-Brabant zijn de gemeenteraadsverkiezingen van 18 november een zeer groot succes geworden voor de echte lokale partijen. De verkiezingen waren nodig van wege gemeentelijke herindelingen.

In alle nieuwe gemeenten kreeg een lokale partij de meeste stemmen en werd de grootste fractie in de nieuwe gemeenteraad. De afdelingen van de landelijke partijen hadden in de meeste gevallen het nakijken. De verkiezingen bewijzen opnieuw de onstuitbare opmars van de lokale partijen in ons land.

In Groningen werden verkiezingen gehouden omdat daar vanaf volgend jaar Delfzijl, Appingedam en Loppersum de nieuwe gemeente Eemsdelta vormen.

Enorm overwicht

Lokaal Belang Eemsdelta veroverde 11 zetels van de 29. Daarmee laat de partij de andere partijen ver achter zich. De op een na grootste partij is de PvdA met 5 zetels. Daarna volgen ChristenUnie, VVD en CDA met ieder 3 zetels. Een andere lokale partij, Gemeentebelangen Eemsdelta behaalde twee zetels, evenveel als GroenLinks.

Lokaal wint ook in Noord-Brabant

Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen in de Brabantse plaatsen Oisterwijk, Vught en Boxtel zijn de lokale partijen de grote winnaars. In Oisterwijk werd Partij Gemeente Belangen de grootste met 6 zetels. Dat gebeurde ook in Vught, daar werd Gemeentebelangen de grootste met 6 zetels. In Boxtel werd BALANS de grootste partij met 7 zetels, gevolgd door Combinatie95 die 5 zetels behaalde. Een andere lokale partij behaalde 1 zetel, waarmee de lokale partijen een meerderheid in de gemeenteraad hebben.

Herindeling

Deze verkiezingen in Noord-Brabant zijn gehouden, omdat vanaf 1 januari de gemeenten worden heringedeeld. De gemeente Haaren wordt opgesplitst en aan Oisterwijk wordt het dorp Haaren toegevoegd. Het dorp Esch gaat bij de gemeente Boxtel horen en Helvoirt bij de gemeente Vught.

ONZE MENSEN

Fractie, bestuur en kandidaat-raadsleden.

BEKIJK HIER ONZE MENSEN
logo-ico