Beleids programma

2018-2022
Lees meer

COLUMN.

29 FEBRUARI, 2020

Column week 10 – 2020

René de Vries: Onze inzet voor goede voorzieningen en lage lasten

| U wist het misschien niet, maar Nederland is een belastingparadijs. Neen, niet voor de ouderen met hun afkalvende pensioentjes of de werkenden die steeds minder overhouden. Nederland is een belastingparadijs voor buitenlandse bedrijven, die via ons land de belasting ontwijken. Die ze anders hadden moeten afdragen, om in hun thuisland mee te betalen aan basisvoorzieningen als onderwijs, veiligheid en zorg voor hun inwoners.

Nederland zorgt er zo voor dat jaarlijkse 25 miljard euro in de diepste zakken verdwijnen. En niet terechtkomt bij de eigen bevolking die het vaak hard nodig heeft. Overigens doen onze grote bedrijven hier ook volop aan mee, gesteund door ons kabinet en de meeste volksvertegenwoordigers. Hierdoor mist onze regering jaarlijks € 2,5 miljard aan belastingen die het vervolgens verhaalt op de eigen Nederlandse bevolking.

De sterk stijgende lastendruk in Nederland wordt voor 95% veroorzaakt door de rijksoverheid

Hoewel we jaarlijks de belofte krijgen dat het nú allemaal beter gaat en we meer overhouden blijkt dit in de praktijk tegen te vallen. Op het loonstrookje ziet het er eventjes beter uit, maar de rekensom aan het eind van de maand is anders. Wie 40 liter benzine tankt betaalt € 65 aan de pomp, waarvan € 50 aan belastingen. De Btw op dagelijkse boodschappen is vorig jaar met 50% verhoogd naar 9%. De gemeentelijke afvalstoffenheffing stijgt mede door verhoogde rijksbelastingen, evenals de energienota. De sterk stijgende lastendruk in Nederland wordt voor meer dan 95% veroorzaakt door de rijksoverheid. De drie kabinetten Rutte hebben daaraan een zeer grote bijdrage geleverd. Dit terwijl deze hogere inkomsten niet hebben geleid tot een betere zorg of onderwijs, een goede volkshuisvesting, enz.

Den Haag dwingt inwoners en gemeenten hogere kosten te maken

Het is van de zotte dat uitgerekend de landelijke VVD nu de aandacht hiervan afleidt. Dit door zogenaamd de strijd aan te gaan tegen….. de lokale lasten. Die zijn elk jaar weer hoger en daar moet een einde aan komen, betoogden twee Haagse VVD-ers onlangs in De Stentor. Alsof de 3% aan lokale lasten de portemonnee van de inwoners leegroven, en niet die 95% van het Rijk. Gelukkig behoort de gemeente Epe tot de goedkoopste gemeenten van ons land. Vooral door het financieel verantwoorde beleid en mede dankzij de woonlastenverlichting van € 50 voor ieder huishouden waarvoor Nieuwe Lijn zich met succes heeft ingezet. Woonlasten zijn onontkoombaar om de voorzieningen in stand te houden voor onze inwoners. En dat wordt steeds moeilijker want het Rijk bezuinigt op de budgetten van de gemeenten, draagt taken over met minder geld daarvoor en legt extra heffingen op die gemeenten moeten doorberekenen.

Inzet Nieuwe Lijn: goede voorzieningen en lage lasten

Politieke partijen die gemeenschapsgeld liever benutten voor buitenlandse bedrijven dan voor de eigen bevolking maken van ons land geen belastingparadijs voor de eigen inwoners maar een boevenstaat voor anderen. Ik ben blij dat Nieuwe Lijn zich wel voor onze inwoners inzet, ook als het om goede voorzieningen en lage lasten gaat. Al meer dan 50 jaar.

Info

Elke week schrijven vertegenwoordigers van Nieuwe Lijn in een persoonlijke column over zaken waarmee zij bezig zijn, wat hen inspireert of overkomt. Voor overig nieuws en informatie is Nieuwe Lijn regelmatig met onze informatiekraam te vinden in het centrum van Vaassen. Ook beschikt Nieuwe Lijn over een actuele website, www.nieuwelijn.nl, en is zeer actief op Facebook, Twitter en Instagram.

Reageren

René de Vries is raadslid van Nieuwe Lijn. Reageren op deze column kan via info@nieuwelijn.nl.

ONZE MENSEN

Fractie, bestuur en kandidaat-raadsleden.

BEKIJK HIER ONZE MENSEN
logo-ico