Beleids programma

2018-2022
Lees meer

COLUMN.

15 DECEMBER, 2018

Column week 51 - 2018

René de Vries – Koopzondag

Koopzondag in Epe

Voor de één een vloek en voor de ander een zegen. De begrijpelijke reacties van tegenstanders of juist de bepleiters van de zondagopenstelling van winkels in onze gemeente die vanaf volgende maand mogelijk is. Begin november heeft het college besloten dat de supermarkten alle zondagmiddagen en de overige winkels 12 zondagmiddagen per jaar open mogen zijn. Een besluit dat, gelet op de gevoeligheid van het onderwerp en de daarbij behorende emotie, instemming en afkeuring oproept. Persoonlijk hecht ik meer aan een rustdag, maar het collegebesluit is weloverwogen genomen.

Ondernemersverenigingen

Als Nieuwe Lijn hebben we in de vorige bestuursperiode bewust besloten om de winkels dicht te houden op zondag, mede door de deelname van SGP/CU aan de coalitie. Hun standpunt hierover was en is principieel en consequent. In de aanloop naar de nieuwe (de huidige) bestuursperiode hebben we gemerkt dat de roep van een deel van de ondernemers en vanuit sommige politieke partijen steeds sterker doorklonk om wél tot openstelling over te gaan.
Als Nieuwe Lijn vinden we dat het niet onze taak is om dit te stimuleren of juist tegen te houden. In ons verkiezingsprogramma 2018 – 2022 hebben we ons duidelijk uitgesproken om dit aan de ondernemersverenigingen over te laten. Zij kennen immers óók de inwoners, de sfeer en cultuur in de dorpen en de leden van hun organisaties.

Moderne consument

Of we als gemeenschap gelukkig of verdrietig moeten zijn met deze ontwikkeling zal de tijd leren. Inmiddels kent 70% van de gemeenten een wekelijkse koopzondag. Zo uniek of bijzonder zijn we dus niet. Met deze nieuwe openstelling leveren we eerder een uniek punt in: rust en ruimte op de zondag, iets wat steeds schaarser wordt. Supermarkten zullen juichen, de kleine ondernemer mag desgewenst zijn werktijden nog eens uitbreiden. En voor wie doen we dit? Voor de moderne consument, die krijgt nog meer gelegenheid om boodschappen te halen naast de bijna 80 uur die de winkels nu al open zijn. Maar misschien is dat nu juist wel de klant die nu en in de toekomst steeds meer zijn dagelijkse producten laat bezorgen en zijn winkelaankopen op internet haalt. En voor wie de zondagopenstelling dus steeds minder belangrijk wordt. De komende jaren weten we of de vloek een zegen is, of de zegen een vloek.

Info

Elke week schrijven vertegenwoordigers van Nieuwe Lijn in een persoonlijke column over zaken waarmee zij bezig zijn, wat hen inspireert of overkomt. Voor overig nieuws en informatie is Nieuwe Lijn regelmatig met onze informatiekraam te vinden in het centrum van Vaassen. Ook beschikt Nieuwe Lijn over een actuele website, www.nieuwelijn.nl, en is zeer actief op Facebook, Twitter en Instagram.

Reageren

René de Vries is raadslid van Nieuwe Lijn. Reageren op deze column kan via info@nieuwelijn.nl.

Laatste column 2018 / Fijne feestdagen

Dit is onze laatste column van dit jaar. Het afgelopen jaar hebben wij vele persoonlijke, interessante en leuke reacties mogen ontvangen op onze columns. In 2019 zullen wij daarom weer met plezier voor u schrijven. Voor nu, fijne feestdagen en alvast de beste wensen. Tot in het nieuwe jaar!
– Bestuur en fractie Nieuwe Lijn.

ONZE MENSEN

Fractie, bestuur en kandidaat-raadsleden.

BEKIJK HIER ONZE MENSEN
logo-ico