Beleids programma

2018-2022
Lees meer

COLUMN.

24 NOVEMBER, 2018

Column week 48 - 2018

Kenan Aldemir: Beschermen en Verbinding

Ik wil dit keer niet over de begroting hebben. Velen van onze fractie raadsleden en onze bestuursleden hebben iets hierover gezegd. Ik wilde meer onze parels met name in Vaassen in het licht zetten. Dit zijn o.a. Daams’ Molen Vaassen, de Dorpskerk Vaassen en niet te vergeten ons Kasteel Cannenburgh.

Daams’ Molen

In 1870 gesticht door H. Daams als windmolen. In 1932 volgde de onttakeling. Na 1964 werd de molen verwaarloosd. Na veel overleg was de reconstructie in 1989. En in 1990 draaide de molen weer in volle glorie. Vanaf 2008 was de molen i.v.m. plannen om de dorpskern opnieuw in discussie. Na veel overleg en discussie is in 2012 begonnen met de verhoging van de molen. Nu is de echte korenmolen die omgetoverd is in een koffie- en theehuys.

De Dorpskerk Vaassen

De Dorpskerk is het oudste gebouw van het dorp. De Kerk is gedurende jaren aantal malen uitgebreid vanwege slechte staat is haar schip in 1852 opnieuw gebouwd. In 1978 is de toren gerestaureerd. En in 2007 is vanwege gebreken met de dakconstructie begonnen met restauratie van de kerk. In 2013 werd de interieur onder handen genomen. De restauratie van de toren waarin twee monumentale klokken luiden is begonnen na instemmen van de raad.

Kasteel Cannenburgh

Kasteel is van oorsprong een middeleeuwse kasteel. Is gebouwd op de restanten van een eerder kasteel. De sporen hiervan zijn nog te zien in de kelder van het huidige kasteel. Na de tweede wereldoorlog heeft de Nederlandse staat het kasteel in beslag genomen. Zij verkocht het in 1951 voor één gulden aan de stichting Vrienden der Geldersche Kastelen.Tussen 2007 en 2010 werd hard gewerkt aan de restauratie en opnieuw inrichten van park, kasteel en twee gebouwen en het voorplein.

Centrum Vaassen

De opknap beurt van het centrum van ons mooie dorp Vaassen is alweer een paar weken bezig. Ze zijn op dit moment met het afronden van de kruispunt Houtzagerij/Molenstraat/Jan Mulderstraat bezig. Dat het mooi wordt is zeker.Vernieuwing centrum Vaassen zorgt voor een brug verbinding van de ene parel naar het andere. Zo komen de parels van Vaassen in het licht te staat en worden snel gezien en bezocht door onze toeristen waar de gemeente ook zo haar best voor doet. Vanaf Jan Mulderstraat is de parel “het oudste gebouw” van het dorp goed te zien.En vanaf de Dorpskerk is de Daams’ Molen goed te zien voor de toeristen. De Dorpskerk krijg een verruimde ruimte rondom de kerk op de marktplein, hiermee is de verbintenis met iedereen en niet zoals eerder omgesloten werd door kettingwerk eromheen. Zo komt de brug en verbinding vorming weer aan orde bij het vernieuwde centrumplan Vaassen. Vanaf de Dorpskerk krijg je de ruimte ken de vrijheid de weg te volgen naar de Kasteel. Wij zullen er op moeten toezien dat onze geschiedenis behouden blijft, zodat we in ieder geval iets hebben om door te geven, een brug te vormen aan onze nieuwkomers.

Info
Vertegenwoordigers van Nieuwe Lijn schrijven in een persoonlijke column over zaken wat hun inspireert en bezig houdt. Voor overig nieuws is Nieuwe Lijn regelmatig met onze informatiekraam te vinden in het centrum van Vaassen. Nieuwe Lijn beschikt ook over een actuele website, www.nieuwelijn.nl, en is zeer actief op Facebook, Instagram en Twitter.

Reageren
Kenan Aldemir Raadslid Nieuwe Lijn. Reageren op deze column kan via info@nieuwelijn.nl.

ONZE MENSEN

Fractie, bestuur en kandidaat-raadsleden.

BEKIJK HIER ONZE MENSEN
logo-ico