Beleids programma

2018-2022
Lees meer

COLUMN.

2 NOVEMBER, 2019

Column week 45 - 2019

Pieter Wiersinga – Nieuwe Lijn: een halve eeuw lokaal belang

| Op 12 januari 1970, over twee maanden precies 50 jaar geleden, werd Nieuwe Lijn opgericht in een stampvolle zaal van het toenmalige hotel-café Spoorzicht in Vaassen.

Aan dit gouden jubileum  zullen we uiteraard, maar op bescheiden manier, aandacht besteden want onze tijd en energie blijven we vooral inzetten voor alle onze inwoners, verenigingen en instellingen. Natuurlijk zullen we het succes van Nieuwe Lijn, in 1970 de grootste partij in de Eper gemeenteraad en 50 jaar later nog steeds, niet ongemerkt voorbij laten gaan!

De komende tijd zal deze wekelijkse column geschreven worden door inwoners die de gemeenschap en Nieuwe Lijn hebben gediend en nog altijd actief betrokken zijn bij onze partij en onze dorpen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Suze Bouwmeester en Wim Schakelaar, maar ook aan Heintje Bijsterbosch uit Emst. De laatste jubileumcolumn in januari 2020 wordt geschreven door onze actieve jeugd. Natuurlijk organiseren we in januari 2020 een feestelijke bijeenkomst en doen we mee aan de Carnavalsoptocht.

Andere tijden

De wereld en Nederland lijken danig in de war, met overal beroering. Dat moet 50 jaar geleden ook het geval geweest zijn.

We hadden de oliecrisis, Watergate, Dolle Mina’s, Provo’s,  Surinames strijd voor onafhankelijkheid  en de koude oorlog die op z’n eind loopt.

Overal zochten mensen naar gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid. Dat was ook in de gemeente Epe het geval. De leden van het politieke bestuur en de ambtenaren kwamen bijna allemaal voort uit en waren vooral gericht op het dorp Epe. Vaassen en Emst “hingen erbij”. In de zestiger jaren werd meerdere keren het verzoek vanuit de Vaassense en Emster bevolking aan de toenmalige partijen gedaan om dit anders te doen. Helaas verstonden ze de tijdgeest niet en gingen de bestaande partijen op oude voet verder.

Nieuwe partij: Nieuwe Lijn

In 1969 werd een laatste en ultieme poging gewaagd om de bestaande partijen te bewegen tot gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid voor de hele gemeenschap. Dit werd resoluut geweigerd. Er restte niets anders dan zelf een politieke partij op te richten. En met overweldigend succes.

Succesvol en zeer stabiel

In 1970 stemden in totaal 3.500 kiezers op Nieuwe Lijn. Nieuwe Lijn kreeg zes raadsleden en twee wethouders, waaronder de populaire kapper Jaap Hansink. Bij de laatste verkiezingen in 2018 stemden nog steeds bijna 3.500 kiezers (3.487) op Nieuwe Lijn, kregen we zes raadsleden en is Robert Scholten onze wethouder, in deze periode tevens waarnemend burgemeester. De afgelopen 50 jaar is aangetoond dat Nieuwe Lijn in de gemeente Epe de meest succesvolle en stabiele partij is.

Info

In de aanloop naar ons 50-jarig jubileum vragen we verschillende inwoners die de gemeenschap en Nieuwe Lijn hebben gediend en nog altijd actief betrokken zijn bij onze partij en onze dorpen een column te schrijven. Het is hun persoonlijk verhaal.

Voor nieuws en informatie is Nieuwe Lijn ook regelmatig met onze informatiekraam te vinden in het centrum van Vaassen. Ook beschikt Nieuwe Lijn over een actuele website, www.nieuwelijn.nl, en is zeer actief op Facebook, Twitter en Instagram.

Reageren

Pieter Wiersinga is bestuursvoorzitter van Nieuwe Lijn. Reageren op deze column kan via info@nieuwelijn.nl.

ONZE MENSEN

Fractie, bestuur en kandidaat-raadsleden.

BEKIJK HIER ONZE MENSEN
logo-ico