Beleids programma

2018-2022
Lees meer

COLUMN.

5 OKTOBER, 2019

Column week 41 - 2019

René de Vries – Den Haag viert feest ten koste van onze inwoners

| De algemene beschouwingen bij de behandeling van de Rijksbegroting in Den Haag gingen er dit jaar gemoedelijker aan toe dan anders. Hoe dat komt is niet geheel duidelijk. Misschien omdat het Kabinet in 2018 en ook dit jaar in totaal maar liefst meer dan € 20 miljard overhoudt. Na twee dagen debatteren kon de Haagse politiek verder met de uitvoering van de plannen en de koers en richting van ons land bepalen. Welke dat precies is, bleef onduidelijk. Vorig jaar nog werd alles ingezet op het begunstigen van het bedrijfsleven met peperdure belastingvoordelen; de burger mocht de rekening betalen via een onnodige BTW-verhoging en zeer sterk stijgende energiebelastingen.

Nieuw stemvee: de middengroepen

Dit jaar is op het opeens volle bak in het voordeel van de zogenaamde middengroepen. Nieuwe inwoners? Neen, dat zijn nog altijd dezelfden als eerder Jan Modaal, de hardwerkende Nederlander of de boze burger. Kortom, een nieuwe naam voor oud stemvee. En als we de koopkrachtplaatjes mogen geloven gaat iedereen er nu echt op vooruit. Probleem is echter dat de koopkrachtbeloften van vorig jaar ook op geen enkele manier zijn uitgekomen. En omdat in het gezellige Den Haag de oppositie geheel met lege handen achterbleef valt het ergste te vrezen voor de inwoners van ons land, ook die van de gemeente Epe. Niet alleen op het punt van de lastenverzwaring of het korten van de pensioenen want die gaan gewoon door. Maar ook vanwege alle andere vraagstukken die gevolgen hebben voor onze gemeente, zoals de stikstofproblemen, het achterblijven van de woningbouw of de enorme ambities op het gebied van klimaat en energie.

Epe verzacht de pijn

Tegengesteld aan de enorme overschotten van het Rijk staan de tekorten bij de gemeenten. De provincie Gelderland verwacht dat volgend jaar de helft(!) van de Gelderse gemeenten de begroting niet meer sluitend krijgt. Grote gemeentelijke bezuinigingen en forse lastenverzwaring wordt alom verwacht. Ik denk dat het in Epe nog wel gaat lukken, maar extra belastingverhogingen lijken mij onontkoombaar. Gelukkig zijn onze woonlasten laag en behoren we nu en straks tot de goedkoopste gemeenten van ons land. Bovendien kennen we een nieuwe subsidieregeling voor jongeren die vele jonge gezinnen kan ontlasten. Ook blijft Nieuwe Lijn zich inzetten voor de € 50 teruggave van de precarioheffing aan alle huishoudens. Kortom, waar de Haagse politiek feest viert en de lasten verzwaart, doen wij ons best de pijn in onze dorpen, wijken en straten te verzachten.

Info

Elke week schrijven vertegenwoordigers van Nieuwe Lijn in een persoonlijke column over zaken waarmee zij bezig zijn, wat hen inspireert of overkomt. Voor overig nieuws en informatie is Nieuwe Lijn regelmatig met onze informatiekraam te vinden in het centrum van Vaassen. Ook beschikt Nieuwe Lijn over een actuele website, www.nieuwelijn.nl, en is zeer actief op Facebook, Twitter en Instagram.

Reageren

René de Vries is raadslid van Nieuwe Lijn. Reageren op deze column kan via info@nieuwelijn.nl.

 

ONZE MENSEN

Fractie, bestuur en kandidaat-raadsleden.

BEKIJK HIER ONZE MENSEN
logo-ico