Beleids programma

2018-2022
Lees meer

COLUMN.

14 MAART, 2020

Column Week 12 – 2020

Edo Hamer: 75 jaar vrijheid

| Op 17, 18 en 19 april is het 75 jaar geleden dat Vaassen, Emst, Epe en Oene zijn bevrijd. De bevrijding gebeurde door Canadese troepen tijdens de operatie “Cleanser”, die weer voortkwam uit operatie “Veritable”. Beide operaties werden uitgevoerd onder leiding van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery.

Voor mij is het bijna vanzelfsprekend dat wij in vrijheid leven, ik heb buiten de verhalen van overlevenden, beelden uit die tijd en herdenkingen niks meegekregen van de oorlog. Wat mij het meeste is bijgebleven, zijn de verhalen van mijn inmiddels overleden oud-buurman. Hem heb ik ooit voor een schoolopdracht mogen interviewen, over hoe hij de oorlog persoonlijk had meegemaakt.

Toch wel raar om te horen dat hij in die tijd stiekem op de hooizolder naar radio Oranje heeft geluisterd. En dat hij heeft gezien dat een vliegtuig boven het kanaal uit de lucht is geschoten.

Omdat de verhalen en herinneringen niet vergeten mogen worden, zijn er binnen onze gemeente een aantal vrijwilligersorganisaties die exposities en evenementen organiseren rondom 75 jaar bevrijding.

Vanzelfsprekend

Onze vrijheid wordt tegenwoordig als vanzelfsprekend ervaren. Dat geld ook steeds meer voor onze bevrijding. Dat is wel wat vreemd, want er is natuurlijk niets vanzelfsprekend aan oorlog, bezetting en bevrijding. Het is afschuwelijk dat op sommige plaatsen in de wereld zelfs het omgekeerde vanzelfsprekend is.

Om te voorkomen dat bezetting, bevrijding en vrijheid vanzelfsprekend worden, staan we ieder jaar stil bij de gebeurtenissen uit het verleden. Dit jaar wordt dat groter aangepakt, en wordt er overal in onze gemeente iets georganiseerd.

Herdenken en nadenken

Als binnenkort de eerste activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding en vrijheid worden georganiseerd, ga dan zeker kijken of meedoen! Maar, als je er toch bent, probeer dan ook na te denken over wat vrijheid precies betekend. Ze hebben het niet overal op de wereld en we mogen blij zijn dat we hier de kans hebben om het te vieren. Voor meer informatie over alle activiteiten, zie www.vrijheidgemeenteepe.nl

Info

Elke week schrijven vertegenwoordigers van Nieuwe Lijn in een persoonlijke column over zaken waarmee zij bezig zijn, wat hen inspireert of overkomt. Voor overig nieuws en informatie is Nieuwe Lijn regelmatig met onze informatiekraam te vinden in het centrum van Vaassen. Ook beschikt Nieuwe Lijn over een actuele website, www.nieuwelijn.nl, en is zeer actief op Facebook, Twitter en Instagram.

Reageren

Edo Hamer is bestuurslid van Nieuwe Lijn. Reageren op deze column kan via info@nieuwelijn.nl.

ONZE MENSEN

Fractie, bestuur en kandidaat-raadsleden.

BEKIJK HIER ONZE MENSEN
logo-ico