Beleids programma

2018-2022
Lees meer

COLUMN.

6 MAART, 2021

Column 9 - 2021

Michiel Wiersinga – Rotzooi

| Een beetje mens gooit zijn rotzooi niet op straat. Althans, dat heb ik lange tijd gedacht. Voor mijn gevoel werden de straten in onze dorpen de afgelopen jaren namelijk steeds iets mooier en steeds iets schoner. In de loop van 2020 kwam daar helaas verandering in. U voelt hem al aankomen, ik heb het hier natuurlijk over wegwerpmondkapjes. Welja, misschien hadden ze beter ‘werpnagebruikmaarindestruikenkapjes’ kunnen heten.

Naast mondkapjes zag ik in Vaassen de laatste tijd nog meer rijzende sterren op het gebied van zwerfafval. Lege bierflesjes in de vorm van honderden glasscherven in de Dorpsstraat. Halfvolle verpakkingen van McDonalds, platgetrapt op ons vernieuwde dorpsplein. Ik begreep dat sommige mensen dachten dat dit afval wel eens afkomstig kon zijn van werknemers van ondernemers. Ik denk dat dit niet zo is, een beetje ondernemer houdt zijn stoep en die van zijn buurman schoon. Daar komt nog bij dat toen ik vroeger vakkenvuller was, ik niet de tijd had om in mijn pauze met een flesje bier in de hand naar een McDonalds en weer terug te fietsen.

Nu we het toch over zwerfafval hebben, soms zie ik rokers hun peukjes in een put gooien. Ook dat vind ik jammer. Een groot deel van het water dat in onze putten eindigt gaat namelijk niet direct door naar de rioolzuivering. Dat zou ook raar zijn, want dan zijn ze daar schoon regenwater aan het filteren. Veel van dit regenwater gaat via de put naar open beken en kanalen. Je peukje wordt dus niet door de rioolzuivering opgeruimd, maar opgegeten door vissen en vogels.

Van Zwerfafval naar Vlinder
Gelukkig zijn er genoeg mensen die hun afval niet op straat gooien. Sommige mensen zetten zich zelfs in voor het opruimen van afval van anderen. Na het schaatsen op het natuurijs bij de Cannenburch was er een oproep via social media en ging een club vrijwilligers de rotzooi van anderen opruimen. Jammer dat het nodig was, maar wel erg mooi om te zien dat zoiets ontstaat!

Een ander initiatief in onze gemeente is ‘van Zwerfafval naar Vlinder’, een idee van René Blok. Kinderen konden deelnemen om van zwerfafval, in dit geval plastic doppen, mooie vlinders te maken. In 2020 werden de vlinders onthuld op een monument in onze gemeente.

20 maart Opruimdag!
Op zaterdag 20 maart is er een nieuwe actie, namelijk de ‘opruimdag zwerfafval’ in onze hele gemeente. Meer informatie over deze dag vind je op www.vanzwerfafvalnaarvlinder.nl. Misschien kun je op 20 maart niet meedoen. Dat kan. Maar zullen we in dat geval dan afspreken dat je je rotzooi niet langer op straat gooit? En als je mondkapje uit je jaszak valt, je hem gewoon weer oppakt?

Info
Elke week schrijven vertegenwoordigers van Nieuwe Lijn in een persoonlijke column over zaken waarmee zij bezig zijn, wat hen inspireert of overkomt. Voor overig nieuws en informatie is Nieuwe Lijn regelmatig met onze informatiekraam te vinden in het centrum van Vaassen. Ook beschikt Nieuwe Lijn over een actuele website, www.nieuwelijn.nl, en is zeer actief op Facebook, Twitter en Instagram.

Reageren
Michiel Wiersinga is raadslid van Nieuwe Lijn. Reageren op deze column kan via info@nieuwelijn.nl

 

ONZE MENSEN

Fractie, bestuur en kandidaat-raadsleden.

BEKIJK HIER ONZE MENSEN
logo-ico