Beleids programma

2018-2022
Lees meer

COLUMN.

11 JULI, 2020

Column 29 - 2020

Albert Vos – Het regent

| Terwijl ik deze column aan het schrijven ben, regent het. Niets bijzonders zou je zeggen, maar wel een goed moment om eens na te denken over wat ik kan bijdragen aan de verdroging van onze natuur, onze Veluwe.

Water opvangen

Mijn dakgoten zijn, volgens goed gebruik in de tachtiger jaren van de vorige eeuw, nog aangesloten op het riool. Zal ik de regenpijpen afkoppelen en het regenwater opvangen in een regenton? of zal ik het water, door middel van een infiltratiekrat in mijn oprit, in de grond eronder laten zakken? Het is in ieder geval zonde om het water maarzo het riool in te laten lopen.

Weersveranderingen

Het waait behoorlijk hard en dat doet het volgens mij al weken. Weersveranderingen die direct merkbaar zijn. Kan ik deze veranderingen beïnvloeden? Dat kan ik niet alleen, maar ik kan wel veel kleine dingen thuis veranderen zodat ik op die manier zo min mogelijk energie verbruik en daarmee voorkom dat de energiecentrales onnodig draaien. Ik heb al drie jaar de beschikking over zonnepanelen op mijn dak en dit bespaart mij al een behoorlijke hoeveelheid (betaalde) stroom.

Energieverbruik verminderen – ook voor huurders

Ik begrijp dat genoemde voorbeelden hoofdzakelijk zullen gelden voor de eigenaren van een huis, maar huurders kunnen ook hun steentje bijdragen in de hoeveelheid energie die zij verbruiken. Denk er hierbij aan om de thermostaat een graadje lager te zetten (en een trui dragen), tocht voorkomen in huis door het aanbrengen van tocht-strips en met een brievenbus tochtafsluiter voorkom je hinderlijke tocht en blijft de warmte binnen.

Maar voordat de herfst weer gaat beginnen, en we de thermostaat van de verwarming weer omhoog moeten draaien, gaan we eerst nog genieten van de zomer en hopelijk van de zon die uitbundig zal gaan schijnen.

Geniet van de vakantie en blijf gezond.

Info

Elke week schrijven vertegenwoordigers van Nieuwe Lijn in een persoonlijke column over zaken waarmee zij bezig zijn, wat hen inspireert of overkomt. Voor overig nieuws en informatie is Nieuwe Lijn regelmatig met onze informatiekraam te vinden in het centrum van Vaassen. Ook beschikt Nieuwe Lijn over een actuele website, www.nieuwelijn.nl, en is zeer actief op Facebook, Instagram en Twitter.

Reageren

Albert Vos is raadslid namens Nieuwe Lijn. Reageren op deze column kan via info@nieuwelijn.nl

ONZE MENSEN

Fractie, bestuur en kandidaat-raadsleden.

BEKIJK HIER ONZE MENSEN
logo-ico