Beleids programma

2018-2022
Lees meer

COLUMN.

4 JULI, 2020

Column 28 - 2020

Dion Scholten: 150 jaar Daams Molen Vaassen

| Dit jaar bestaat de molen in Vaassen 150 jaar. Ook is het 30 jaar geleden dat de molen grondig is gerenoveerd na een tijd van verval. Alle reden voor het bestuur en het Koffie- en Theehuys om er een groot feest van te maken. Als ik het goed heb begrepen waren de plannen voor het weekend van 4 en 5 juli groot. Alleen ook hier bracht de Covid19 roet in het eten. Laten we hopen dat dit in de toekomst nog ingehaald kan worden. De online prijsvraag over hoeveel omwentelingen de molen maakt in 30 uur is er overigens nog wel.

Geschiedenis van de Molen

Nieuwe Lijn maakt vaak gebruik van dit Vaassens erfgoed, denk hierbij aan een ledenvergadering of een bijeenkomst. Onlangs heeft de burgemeester een kennismakingsronde gemaakt langs alle politieke partijen uit de gemeente en ook voor deze bijeenkomst hebben we gebruik gemaakt van de molen.

Als ik op de site kijk van de molen zie ik een aantal data van renovatie staan, waaronder een grote in 1990 en uiteraard de ophoging in 2012. Dit allemaal is gedaan om ons de molen te geven zoals we hem nu kennen.

Vrijwilligers bij de molen

Dagelijks zijn er veel vrijwilligers in touw om dit prachtige stukje geschiedenis in ere te houden.

Zij houden letterlijk deze molen draaiende, complimenten hiervoor. Ook is het goed om te zien dat zij een aantal molenaars in opleiding hebben. De enthousiaste jongens vertelden vol passie over de molen tijdens onze rondleiding. Echt gaaf om te zien.

Toekomst

 De molen zoals hij er nu uit ziet, de prachtige draaidagen (zeker met feestdagen) en de gezelligheid die rondom het terras hangt op een zomerse dag; een fantastische sfeer vaak in combinatie met live muziek. En in de wintermaanden is het binnen heerlijk knus. Zowel buiten als binnen verklappen alle details er vanaf dat het nog een oude molen is, ik hoop dat dit nog lang voort mag blijven bestaan.

Marktdag

Na een lange tijd van afwezigheid zullen wij zaterdag 11 juli weer op de markt aanwezig zijn. Een goed gesprek, tip of suggesties zijn altijd welkom. Ook horen we graag jullie reacties over het vernieuwde marktplein! Waar staan wij? Vlakbij de molen, voor de kerk, van 10u tot 13u.

Info

Elke week schrijven vertegenwoordigers van Nieuwe Lijn in een persoonlijke column over zaken waarmee zij bezig zijn, wat hen inspireert of overkomt. Voor overig nieuws en informatie is Nieuwe Lijn regelmatig met onze informatiekraam te vinden in het centrum van Vaassen. Ook beschikt Nieuwe Lijn over een actuele website, www.nieuwelijn.nl, en is zeer actief op Facebook, Twitter en Instagram.

Reageren

Dion Scholten is bestuurslid en penningmeester bij Nieuwe Lijn. Reageren op deze column kan via dion@nieuwelijn.nl.

ONZE MENSEN

Fractie, bestuur en kandidaat-raadsleden.

BEKIJK HIER ONZE MENSEN
logo-ico