Beleids programma

2018-2022
Lees meer

COLUMN.

3 APRIL, 2021

Column 13 - 2021

Gerry van de Schepop-Bourgonje – Wandelen in vrijheid

 De column van vorige week kreeg de titel “Lente” mee. Ik ga er graag nog even op door. Momenteel begeven we ons graag in de buitenlucht, we wandelen en fietsen voor onze in- en ontspanning en we wonen op een stukje Veluwe waar we nog heel veel ruimte hebben om samen te delen. Het Kroondomein is onze achtertuin!

Klompenpaden
U kent ze vast, Klompenpaden. Het is een initiatief dat is ontstaan in 2002 vanuit Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Oude voetpaden behouden en nieuwe voetpaden stimuleren, door ze met elkaar te verbinden. De lokale gemarkeerde routes gaan over in oude kerk- en jaagpaden, door bos, wei en over heide. De paden worden onderhouden door landeigenaren, gemeentes en landschapsbeheerders.

In onze gemeente liggen drie prachtige routes. De eerste twee routes liggen in Emst, dit zijn het Loobrinkerpad (7-10 km) en het Schaverensepad (6-10 km). Voor beide routes kan er gestart worden vanaf Dorpshuis De Hezebrink in Emst. Ze kunnen op verschillende punten worden ingekort en dus ook voor de ongeoefende wandelaar goed te doen. Het derde Klompenpad ligt in Oene, namelijk het Klompenmakerspad (10 km) waar het startpunt Restaurant Dorpszicht in Oene is. Het mooie van dit pad is dat het mede onderhouden wordt met behulp van cliënten van De Passerel. Deze route is een ode aan het van oudsher klompenmakersdorp.

Inmiddels liggen er al meer dan 100 routes in de Provincie Gelderland en Utrecht. In onze directe omgeving liggen nog meer van deze prachtige klompenpaden. Wandel met plezier in de buitenlucht, rugzak op en gaan!

Zonering Kroondomein
Vorige week publiceerde Nieuwe Lijn op haar Facebookpagina een artikel over de zonering van recreatiegebieden. Voor hen die deze berichtgeving niet hebben gelezen hierbij nogmaals enige uitleg. Mogelijk worden in de toekomst grote delen van Het Kroondomein nabij Vaassen ontoegankelijk voor wandelaars en fietsers. Ook wegen en parkeerplaatsen rondom Gortel en Niersen kunnen daarbij worden afgesloten.

Op dit moment weten inwoners en de gemeenteraad nog niet wat dit gaat betekenen. Wij snappen dat de provincie Gelderland de Veluwe wil beschermen en wild en natuur meer ruimte wil geven. Nieuwe Lijn heeft hierover vragen gesteld aan het college. Het college komt hier in juni (met meer informatie) op terug, maar daarmee zijn onze zorgen voor nu zeker niet weggenomen. We wachten concrete voorstellen af.

Eerste kievitsei
Ere-lid van Nieuwe Lijn, Wim Schakelaar vond vorige week tijdens een wandeling door de weides voor de vierde maal op rij zijn eerste kievitsei voor dit jaar. Hij vond het nestje op een stuk land aan de Pastoorsweg in Vaassen. Zoals gebruikelijk gaat de burgemeester daarna mee om het nestje met eieren te bekijken. De eieren blijven uiteraard in het nest liggen. Het vinden van het eerste kievitsei in de gemeente staat symbool voor het begin van het voorjaar.


Info
Elke week schrijven vertegenwoordigers van Nieuwe Lijn in een persoonlijke column over zaken waarmee zij bezig zijn, wat hen inspireert of overkomt. Voor overig nieuws en informatie is Nieuwe Lijn regelmatig met onze informatiekraam te vinden in het centrum van Vaassen. Ook beschikt Nieuwe Lijn over een actuele website, www.nieuwelijn.nl, en is zeer actief op Facebook, Twitter en Instagram.

Reageren
Gerry van de Schepop is raadslid van Nieuwe Lijn. Reageren op deze column kan via info@nieuwelijn.nl.

ONZE MENSEN

Fractie, bestuur en kandidaat-raadsleden.

BEKIJK HIER ONZE MENSEN
logo-ico