Beleids programma

2018-2022
Lees meer

COLUMN.

23 MEI, 2020

Column week 22 - 2020

Michiel Wiersinga – Ons oude nieuwe dorp

| In 1991 bestond Vaassen 1100 jaar. In 1991 was ik nog jong, maar de viering heeft toen wel indruk op me gemaakt. Mensen verkleed als monnik, overal door het dorp speciale jubileumborden en verschillende evenementen en lezingen om deze bijzondere gelegenheid te vieren.

Hoe ons dorp er 1100 jaar geleden uitzag, kan ik me niet goed voorstellen. Er zal nog wel geen marktplein geweest zijn. En ook geen kerk, kasteel of molen. Met parkeeroverlast zal het in die tijd ook wel zijn meegevallen, je knoopte je knol gewoon aan een vrije boom voordat je boodschappen ging doen.

1129 jaar later

Tegenwoordig gaat het boodschappen doen anders. Omdat er steeds minder mensen boodschappen te paard doen, is er behoefte aan goede parkeerruimte voor auto’s. Parkeren kan gelukkig aan alle kanten van het centrum en alle winkels zijn en blijven goed bereikbaar. Ook komen er binnenkort extra parkeerplaatsen bij de nieuwe bibliotheek en de sportschool en kapperszaken direct aan de Dorpsstraat.

Seizoensparkeren

Op het Marktplein in Vaassen wordt het seizoensparkeren geïntroduceerd, in overleg met de ondernemers en de ondernemersvereniging. Seizoensparkeren betekent in dit geval, dat er alleen geparkeerd mag worden in de herfst en de winter, als het waterkunstwerk uitstaat. Vanwege de coronacrisis is dit nog niet uit de verf gekomen, maar het college (gemeentebestuur) heeft laten weten dat het bereid is het Marktplein deze zomer volledig af te sluiten, om zo ons centrum extra aantrekkelijk te maken voor bezoekers. Een prima idee in corona-crisistijd, zeker als iedereen zich een beetje aan de afstandsregels houd.

Het college liet dit allemaal weten naar aanleiding van vragen van Nieuwe Lijn. Het leek ons het handigste deze vragen aan het college te stellen, in plaats van ze neer te leggen bij journalisten van de Stentor. Inwoners hebben toch het meeste aan feiten en oplossingen, niet aan lawaai in de krant. Helaas begrijpt niet iedereen in onze gemeente dat.

Jubileumbordenspeurtocht*

Nu er in ons dorp zoveel veranderd is, denk ik wel eens terug aan 1991. Aan de Deventerstraat hangt nog een bord dat herinnert aan het jubileum uit die tijd. Volgens mij hangt er ook eentje aan de Dorpskerk, aan de kant van de Rabobank. Leuke stukjes nostalgie, maar als ik naar meer oude beelden van ons dorp uit die tijd zoek, schrik ik van de onveilige en ongezellige beelden die naar voren komen. Niks ten nadele van 1991, maar het nieuwe dorp is toch echt wel beter dan het oude.

Info

Elke week schrijven vertegenwoordigers van Nieuwe Lijn in een persoonlijke column over zaken waarmee zij bezig zijn, wat hen inspireert of overkomt. Voor overig nieuws en informatie is Nieuwe Lijn regelmatig met onze informatiekraam te vinden in het centrum van Vaassen. Ook beschikt Nieuwe Lijn over een actuele website, www.nieuwelijn.nl, en is zeer actief op Facebook, Twitter en Instagram.

Reageren

Michiel Wiersinga is raadslid van Nieuwe Lijn. Reageren op deze column kan via michiel@nieuwelijn.nl

* = AANVULLING – 12-06-2020: Het monument op het Ireneveld is vervaardigd door de Amsterdamse kunstenaar Leo Vroegindeweij ter gelegenheid aan het jubileum. Het bestaat uit 1100 gietijzeren segmenten (Vervaardigd bij de Vulcanus) die zich slingeren om 12 bomen als de sprengen door het bos. De 12 bomen staan voor het begin van de 12e eeuw en een verwachting uitspreekt over de toekomst.

 

ONZE MENSEN

Fractie, bestuur en kandidaat-raadsleden.

BEKIJK HIER ONZE MENSEN
logo-ico